Inici > Novetats > Actualitat > Notícies

Novetats

Actualitat

Neix l'Escola Virtual de Cooperació, un espai solidari amb material formatiu obert
[06/07/2011]

El Campus per la Pau ha engegat l’Escola Virtual de Cooperació(EVC), una plataforma a internet amb vocació solidària que dóna accés lliure a una gran oferta de material de formació i continguts didàctics sobre temes de cooperació en el desenvolupament.

L’EVC posa a l’abast del públic general un ventall de recursos formatius digitals en matèria de cooperació, produïts per la UOC i per altres entitats col·laboradores. Tots els materials tenen llicències obertes Creative Commons que permeten a l’usuari consultar-los, baixar-los i difondre’ls gràcies a dues eines virtuals de catalogació proporcionades pels serveis de Biblioteca de la UOC: el repositori institucional O2 de la UOC i l’OpenCourseWare (OCW). A més, l’EVC dóna accés directe als catàlegs de cursos oberts d’altres institucions i organitzacions.

En l’acte de presentació, Roger Griset, dels serveis de Biblioteca de suport a l’aprenentatge de la UOC, ha repassat les principals funcions de les eines i ha resolt els dubtes sobre la propietat intel·lectual i sobre els protocols per a penjar continguts al servidor.

El director del Campus per la Pau, Eduard Vinyamata, ha explicat la filosofia del projecte: «Posem a disposició de totes les entitats de cooperació aquesta plataforma virtual perquè tenim la voluntat d’acostar el coneixement a tothom, especialment als més necessitats». Els cursos de l’EVC s’adrecen a un públic molt divers que va des del sector de la cooperació fins als sectors de la societat en situació de risc a causa de la pobresa, els conflictes o la marginació. En aquest sentit, Vinyamata ha destacat que l’educació i la formació poden solucionar problemes «concrets i reals». «En situacions d’emergència o en condicions sense recursos, pot ser necessari tenir competències individuals sobre gestió de l’aigua, seguretat personal i jurídica, salut, etc.», ha dit el director del Campus quan exposava la mena de continguts que es poden trobar a l’EVC.

Al seu torn, Patrícia Peralta, de l’Escola de Cooperació, ha fet una demostració pràctica en què ha ensenyat com s’accedeix a algunes de les activitats d’autoaprenentatge publicades al web, com el curs d’alfabetització digital o el d’alimentació saludable. Fins ara els continguts de l’EVC estan disponibles en català, castellà, anglès i francès, tot i que es preveu poder-ne publicar en altres idiomes en el futur.

Participació del món de la cooperació

El projecte ha despertat l’interès de diverses entitats del món de la cooperació que han acudit a aquesta cita, com AfroCat, Mans Unides, Ayuda en Acción, Adane, Fundació Carta de la Pau adreçada a l’ONU o el Banc de Recursos.

L’EVC és una iniciativa del Campus per la Pau i compta amb la col·laboració de la Biblioteca Virtual de la UOC; dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació, i dels serveis de Recursos d’Aprenentatge, a més de tenir el suport de l’Oficina Oberta d’Innovació de la UOC.

L’EVC és possible gràcies a la contribució desinteressada d’institucions i organitzacions que han compartit els seus materials i recursos amb la UOC. Fins ara hi participen l’Organització de les Nacions Unides per a l’Agricultura i l’Alimentació (FAO), la Universitat Nacional Autònoma de Mèxic (UNAM), la Creu Rojai l’Organització d’Estats Americans(OEA).

Es pot accedir a l’EVC des del portal del Campus per la Pau o directament a http://w.uoc.edu/evc.
 

 
Creative Commons. Alguns drets reservats
Aquest text està subjecte -llevat que s'indiqui el contrari- a una llicència de Reconeixement-NoComercial-SenseObraDerivada 3.0 Espanya de Creative Commons. Pots copiar-lo, distribuir-lo i transmetre'l públicament sempre que citis l'autor i Universitat Oberta de Catalunya (UOC), no facis un ús comercial i no en facis obra derivada. La llicència completa es pot consultar a http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/es/deed.ca.